Всички преболедували COVID-19 след положителен антигенен тест вече ще могат да

...
Всички преболедували COVID-19 след положителен антигенен тест вече ще могат да
Коментари Харесай

Преболедувалите с антигенен тест вече могат да пътуват в ЕС

Всички преболедували COVID-19 след позитивен антигенен тест вече ще могат да пътуват в Европейски Съюз без други условия. До момента документът за преболедуване, потвърдено с бърз антиген, се използваше единствено на територията на обособени страни, по преценка на здравните им управляващи - България бе една от тях. 

Зелените документи ще бъдат автоматизирано прегенерирани в европейски формат и ще могат да се използват от тази събота.

Вчера Европейската комисия заяви, че става допустимо издаването на Коронавирус документ за преболедуване след осъществен антигенен тест. Досега европейските документи за пътешестване зад граница се издаваха единствено при удостоверение на положението с PCR. ЕК прецизира, че решението е обвързвано с оценката на учените и цели облекчение на системата за проучвания, натоварена от покачвания брой инфектирани поради разпространяването на варианта " Омикрон "  на ковид.

Със задна дата ще се признаят данните от позитивни антигенни проби, направени след 1 октомври 2021 г. Те ще са годни 6 месеца (за минаване на граница; за вътрешно прилагане обособените страни може да имат различен регламент). Същата е валидността и на документа за преболедуване, потвърдено с PCR.

Новината съответства с отпадането на потребността от зелен документ у нас, където този вид документ беше годен от месеци. У нас за зелен документ служеха и проучвания за съществуване на антитела, които не важат другаде.

Ваксинираните с две дози могат да пътуват в Европейски Съюз в границите на 270 дни след довеждане докрай на имунизацията, а валидността на бустера към този момент е безсрочна. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР